top of page

Istoria Tarotului: 1457 – Tarotul Estensi (supranumit şi Tarotul lui Charles al VI-lea)

Actualizată în: 11 apr. 2021

Primele seturi de tarot, majoritatea create în Ferrara în a doua jumătate a secolului XV, joacă un rol foarte important în istoria tarotului, în ciuda faptului că nu există o asemănare substanţială între acestea şi simbolistica actuală a tarotului. Tarotul lui Charles al VI-lea este probabil cel mai cunoscut din Taroturile de Ferrara.


Tarotul din Ferrara a avut o viaţă neaşteptat de scurtă: judecând după specimenele care s-au păstrat, a fost utilizat până în a doua jumătate a sec.XV, adică mai puţin de un secol de la crearea sa.

Astfel, acest tarot este mult mai puţin cunoscut decât variantele Visconti, mai ales din cauza faptului că în seturile care s-au păstrat lipsesc foarte multe cărţi, ceea ce face inoportună chiar şi utilizarea termenului de „seturi”. Totuşi, comparând specimenele existente, inclusiv cele din seturi de calitate inferioară, construcţia generală a tarotului Ferrara poate fi refăcută: în special, setul de Atu-uri (ceea ce numim Arcana Majoră în prezent) şi numărul acestora a putut fi identificat suficient cât să se poată analiza iconografia setului şi diferenţele între tarotul Ferrara şi tarotul Visconti, adică tot grupul vestic (care include şi faimosul Tarot de Marsillia).


O teorie mai veche susţine faptul că acest set de tarot a fost numit după regele Charles al VI-lea (care a domnit între 1380-1422), pentru care a fost şi creat de către pictorul francez Gringonneur spre sfârşitul domniei acestuia, pentru a-l distra pe monarh după ce acesta a înnebunit.

Totuşi, de la începutul sec.XX această versiune a fost respinsă de toţi istoricii tarotului, care au resetat data de creare a acestui set de tarot spre sfârşitul sec.XV, aproape cu o sută de ani mai târziu. Setul de cărţi se găseşte în prezent la Biblioteca Naţională din Paris (Franţa).


in registrele financiare ale familiei Estensi din Ferrara ştim că aceasta era foarte interesată de jocurile de cărţi, şi de seturile de Trionfi. Din 1422 până în 1456 este menţionat Jacopo di Batheolomeo Sagramor ca şi creator de seturi de cărţi pentru curtea familiei Estensi. În 1442 când apare prima data o menţiune despre jocul de Trionfi, acesta îi este atribuit lui. Din 1457 până în 1463 alt pictor de Trionfi apare în registre, Gerardo di Andrea da Vicenza. Data de 21 iulie 1457 este foarte importantă, pentru că la această dată este menţionat faptul că a acesta a pictat două seturi complete de Trionfi, de 70 de cărţi fiecare (toate aceste date sunt luate de pe siteul Trionfi.com).


Aceasta este prima menţiune a structurii setului de Trionfi: 70 de cărţi semnifică o structură de 5 suite a câte 14 cărţi fiecare.


Versiunea restaurată


Cunoscut ca şi Tarotul lui Charles al VI-lea sau Tarotul Gringonneur, această capodoperă istorică a fost restaurată, completată şi redenumită pentru a reflecta adevărata sa istorie. Acest set de Tarot de la sfârşitul sec.XV a fost creat în Ferrara pentru familia Estes. Aceste imagini debordează de viaţă şi mişcare, şi sunt finisate cu foiţă de aur.Puteţi cumpăra versiunea restaurată de AICI.


Pentru citiri de Tarot sau Cursuri de Tarot contactaţi-mă direct AICI.

© 2020 Georgiana Sâmbotin - AStrolog85 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page