top of page

Istoria Tarotului: 1466 - Visconti Cary-Yale

Actualizată în: 30 iul. 2020

Tarotul Visconti-Sforza este un termen generic folosit pentru aproximativ 15 seturi de tarot incomplete din sec.XV, care acum se află în difeite muzeuri, biblioteci, şi colecţii private din lume. Nici un set complet nu a supravieţuit; în majoritatea cazurilor, seturile au cateva cărţi de curte, în timp ce unele au doar o singură carte. Sunt cele mai vechi seturi care există, şi datează din perioada în care Tarotul era numit “Trionfi” (ex: cărţi de triumf), şi erau folosite ca şi cărţi de joc. Aceste seturi au fost comandate de Filippo Maria Visconti, Ducele de Milan, şi de succesorul şi ginerele său, Francesco Sforza. Au avut un impact major în compoziţia vizuală, numerotarea şi interpretarea seturilor moderne de tarot.


Acest set de Tarot, numit după Colecţia de Cărţi de Joc Cary, a fost încorporat în Biblioteca Universităţii Yale în 1967. Mai este cunoscut şi sub numele “Visconti di Modrone”, şi a fost datat în jurul anului 1466. Unii experţi au sugerat că acesta ar fi de fapt cel mai vechi set de Tarot în existenţă, comandat cel mai posibil de Filippo Maria Visconti. Au supravieţuit 67 de cărţi (11 din Arcana Majoră, 17 cărţi de curte, 39 de cărţi numerotate). Comparaţia cu setul Pierpont Morgan a dus la sugestia că numărul total al cărţilor setului Cary – Yale ar fi fost 86.


În cartea din 2007 “Istoria Tarotului”, Giordani Borti propune faptul că acest set a fost realizat între 1442 şi 1447, pentru că suita de dinari (monede) foloseşte ca model florinul de aur emis de F.M.Visconti în 1442, şi care a fost scos din circulaţie la moartea sa, în 1447.

*Domnişoara de Săbii (stânga), Cavalera de Monede (dreapta)


Adăugarea originală a unei Domnişoare Valet şi a unei Cavalere poate indica faptul că acest set a fost creat cu intenţia de a fi folosit de o prezenţă feminină de la curtea lui Visconti.

Setul Cary-Yale este singurul set european cu 6 cărţi de curte, cărţile suplimentare, pe lângă Rege, Regină, Cavaler şi Valet fiind “Domnişoara” şi “Cavalera”. Gradele lor se pot determina după poziţia figurilor: în picioare, călare sau aşezaţi pe tron.


* Speranţa (stânga), Credinţa (centru), Mila (dreapta)

Cărţile de Arcana Majoră conţin 3 Virtuţi teologice, care apar doar în acest set şi în seturile Minchiate.

Toate Cărţile de Arcană Majoră au fundalul aurit, în timp ce cărţile numerotate sunt argintii.Versiunea restaurată


U.S. Games a realizat o versiune restaurată a acestui set, numit “Setul de Tarocchi Cary-Yale Visconti”. Conţine 86 de carţi, dintre care 67 reproduceri exacte ale cărţilor existente, plus 19 cărţi recreate pentru a înlocui cărţile lipsă din setul original. Cele 24 de cărţi de curte sunt foarte interesante pentru că includ Domnişoare Valet şi Cavalere. Cele 67 de cărţi originale se crede că au fost pictate de Bonifacio Bembo, şi se găsesc în Colecţa Cary-Yale de Cărţi de Joc, la Beinecke, Biblioteca Manuscriselor şi Cărţilor Rare, la Universitatea Yale. Acest set de lux conţine şi un ghid de 68 de pagini, cu ilustraţii color, în care există explicaţii detaliate despre istoria cărţilor de tarot realizată de Thierry Depaulis, şi a semnificaţiei acestora, de Stuart R.Kaplan.

* Cărţi din Setul Cary-Yale Visconti 15th Century Tarocchi Deck (U.S.Games)

Aici puteţi urmări o prezentare a setului restaurat:


Cumpăraţi setul Cary-Yale Visconti 15th Century Tarocchi Deck (U.S.Games) aici: https://www.usgamesinc.com/Cary-Yale-Visconti-Tarocchi-Deck.html


Pentru citiri de Tarot sau Cursuri de Tarot contactaţi-mă direct AICI.© 2020 Georgiana Sâmbotin - AStrolog


199 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page