top of page

Istoria Tarotului: 1250 – 1500 Cărţile Mamelucilor

Actualizată în: 29 iul. 2020

"Nã'ib, jocul locotenenţilor ..."


Cărţile Mamelucilor sunt cele mai vechi cărţi de joc cunoscute, predecesorul Arcanei Minore. Conţin 4 suite (monede, beţe-de-polo, cupe, săbii), 3 cărţi de curte (rege, locotenent, locotenent secund – toate figurile fiind masculine), şi cărţile numerotate, de la As la Zece. Termenul arab pentru locotenent, "nã'ib", a devenit primul termen folosit în Europa pentru a desemna cărţile de joc, care şi acum sunt numite naipes în spaniolă.


Pentru mai multe informaţii legate de Cărţile Mamelucilor, click aici.Textele caligrafice din partea superioară a cărţilor constau în aforisme în versuri, care sunt încântătoare, câteodată stranii, dar întotdeauna foarte interesante.

Câteva din aceste texte: “Cu sabia fericirii voi salva un preaiubit care după aceea îmi va curma viaţa.” – “O, tu cel plin de posesiuni, rămâi fericit şi vei avea o viaţă frumoasă.” – “Lasă-le să vină, pentru că bunurile realizate sunt durabile; mă bucură cu utilitatea lor” – “Plăcerile sufletului şi lucrurile agreabile, pentru mine există în toate culorile” – “Uite cât de frumos este jocul meu şi veşmintele mele sunt extraordinar de frumoase” – “Sunt ca o grădină, de felul căreia nu se va mai pomeni vreodată” – “O, inima mea, pentru tine sunt veştile bune care te bucură” – “Bucură-te de fericirea care se întoarce la tine, ca o pasăre care îşi cântă buna dispoziţie”. Click aici pentru mai multe aforisme...


Versiunea restaurată


În 2018, Ulrich Kaltenborn (Trzes-art) a creat o nouă versiune a Cărţilor Mamelucilor. Acest set Trzes este o reconstrucţie modernă bazată pe original, cu 15 cărţi refăcute. Cartea de prezentare ne spune că “este o recreare de la zero a cărţilor, care ţine cont de principiile design-ului lor original...acestea sunt cărţile pe care Mamelucii le-ar fi produs dacă ar fi avut acces la tehnologia modernă, cum ar fi grafica vectorială şi imprimantele moderne.”


* Beţe de polo Numărul 2, original (stânga), versiunea restaurată (dreapta)


Creatorul acestui set a dorit să îmbunătăţească setul original al Cărţilor Mamelucilor publicat de Aurelia Books în 1972 şi 1977 prin folosirea unor culori mult mai vii, eliminând panourile albastre adăugate şi folosind programe de grafică vectorială pentru a se asigura că design-ul cărţilor este simetric din punct de vedere geometric.


Puteţi cumpăra setul de Cărţi Trzes aici: https://shop.spiorad.net/mamlukdeck.htmPentru citiri de Tarot sau Cursuri de Tarot contactaţi-mă direct AICI.© 2020 Georgiana Sâmbotin - AStrolog


211 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page